Weather

Yıllık Görünüm

Beni Haberdar Et!

Pic of Day

Announces

Yazarlar

KKL'den mezun olanlar GÖKŞİN SANAL (2008)

kankev.com

03-04-2008

KANDİLLİ KIZ LİSESİ 
BİR CUMHURİYET İDEA
 
1946-53 dönemine ait bir anı...
“... Kandilli Kız Lisesinde okuduğum yıllar eğitim için bir “altın çağ”idi. Sanıyorum yalnız bizler için değil, diğer eğitim kurumlarındaki öğrenciler için de öyle idi. Öğretmenler, “maarif müfredatının” dışına da taşarak daha çok öğretmek isterken, dersler ağırlaşıyor. Ancak bu bize olağan geliyordu.
 
Müzik öğretmenimiz Cemi Türkarman döneminde sabahları zil yerine, Grieg'in Peer Suiti ile uyanırdık. Akşam yemeklerinde Mozart, Chopin dinlerdik. Okulun üç piyanosunda isteyenler özel piano dersi alırlardı. Okul korosunda Carmen operasında aryaların Türkçeleştirilmiş uyarlamalarını çalışıyorduk. Dede Efendi'den, Hafız Post'tan eserler geçiyor ve türküler söylüyorduk.
 
1950 yılında bir operet sahneledik. King Proctor'un Ayışığı adlı eserinin yönetmeni Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümü başkanı Nurettin Sevin 'di. Koreografiyi Türk balesinin kurucusu Ninette Valois yapıyordu.
 
Bütün bu çalışmaların kaynağını bir devlet okulu olan Kandilli Kız lisesi nasıl sağlıyordu bilmiyorum. Pek çoğumuz da orta sınıf ailelerin çocukları olduğumuz için velilerin katkıları düşünülemezdi. Ama Milli Eğitim Bakanlığının  bu desteği verdiği kuşkusuzdu. “
 
Gökşin Sanal
Okul müzik çalışmalarından örnekler...


Write Comment


E-Mail :


Will be hidden

Name :


Shown together with your comment

Submit Comment

Available Comments