Weather

Yıllık Görünüm

Beni Haberdar Et!

Pic of Day

Announces

Yazarlar

KKL'den mezun olanlar AYTEN YÜKSEL (2008)

kankev.com

03-03-2008

" Sizin lisenin marşı var mı?'  diye sorarlar bazen.  Karmen Operasının tüm şarkıları olduğunu söylerim gülerek. Liseler arasında çok iyi tanınan güzel bir koromuz vardı bizim.  Konserlerimizde hep Karmen'den şarkılar söylerdik.  Eminönü Halkevi'nde, Galatasaray Lisesi'nde, Edirne'de verdiğimiz konserler unutulmadı.  Gençlik ve Spor Bayramı gösterilerinin İnönü Stadyumu'ndaki provaları için Tünel'den Taksim'e özel tramvayla giderken,  Galatasaray Lisesi'ne yaklaştığımızda hep bir ağızdan  'Toreodor haydi koş nöbete'  diye şarkıya başlayınca, bahçedeki öğrenciler İstiklal Caddesi'ne bakan parmaklıklara koşar, 'Kandilli, Kandilli'  diye alkışlarlardı.
 
Müzik öğretmenimiz Cemil Türkarman tanınmış bir müzik adamıydı. Öğrenciler tarafından çok sevilirdi. İsteyenlere piano dersi verir, toplanan çok sembolik olan ders ücretiyle okula plak alırdı. Sabahları zil sesi yerine müzikle uyandırılmamız,  yemek saatlerinde gene klasik batı musikisi çalınması, akşam yemeğinden sonra alt salonda çalan müzikle kız kıza dans etmemiz,  herhalde onun önerileriyle oluyordu.
 
1950 yılında Amerikalı King Proctor'dan uyarlanan Ayışığı adlı bir opereti Prof.Nurettin Sevin ile Cemil Türkarman yönetiminde oynadık. Dansları, dünyaca ünlü bale sanatçısı Dame Ninette de Valois öğretti. O tarihte Ankara Devlet Konservatuarı'nda henüz öğrenci olan değerli tenor Özcan Sevgen ile tiyatro sanatçısı Çetin Köroğlu,  aynı operette 1936'da  Boğaziçi Lisesi'nde öğrenciyken rol almış bulunan Cihat Arman (Fenerbahçe'nin unutulmaz kalecisi), Müeyyet Sezgin ve Talha Altınbaşak konuk sanatçılarımızdı. Bu genç beylere operette rol verilmesi,  sıkı disiplini ile ünlenmiş olan okulumuz için büyük devrimdi. Eminönü Halkevi'ndeki dört temsilden sonra Ankara'ya gidip Halkevi'nde ve Küçük Tiyatro'da Yardımsevenler Derneği yararına da oynadık.  Ertesi gün Cumhurbaşkanı İsmet İnönü operet kadrosunu köşkte kabul ederek başarımızı kutladı."
 
AYTEN  YÜKSEL
1952-53 Mezunu
Mayıs 2008



FOTOĞRAFIN SAĞINDAKİ AYTEN YÜKSEL


Write Comment


E-Mail :


Will be hidden

Name :


Shown together with your comment

Submit Comment

Available Comments